sobota 27. septembra 2014

Journey of flaxseed ... Cesta ľanového semienka...

On Friday we moved in time and we found ourselves in an old Slovak village. We have experienced as flaxseed becomes linen.
They have planted a flax seed into warmed soil in the spring. It grew up and it had light blue flowers of which matured capsules. When flax on fields was ripe they tore it from the stem and remove the ripe capsules with seeds. The flax fiber is hidden in stem. For easier way to take of the fiber, they put it into standing water and burdened by stones...
In the weaving workshop we hit dried flax stems on a wooden TRLICA to release fiber from hard woody stems. After shaking we combed flax on a metal comb. We got straight fiber by combing. We removed last wooden parts. From combed flax we made a tow attached on a distaff. We were pulling fiber tows and made sleek, thin thread. We weaved the carpet on wooden looms.
To get out of the canvas from flaxseed and then shirts, pants, sheets, tablecloths, etc. it took more than a year. Although we have tried, it was an easy job not at all.


V piatok sme sa presunuli v čase a ocitli sme sa v starej slovenskej dedine. Okúsili sme ako sa z ľanového semienka stane ľanové plátno. 
Na jar do zohriatej pôdy zasiali ľanové semienko. To vyrástlo a zakvitlo drobným belasým kvietkom, z ktorého dozreli tobolky. Keď ľan na poli dozrel vytrhali ho a zo stonky odstránili zrelé tobolky so semienkami. V ľanovej stonke je ukryté vlákno. Aby sa ľahšie uvoľnilo dali ľan na týždeň močiť do jamy so stojacou vodou a zaťažili kameňmi... 
V tkáčskej dielni sme potom vysušené ľanové stonky trepali na drevenej trlici, aby sa z tvrdých drevnatých stoniek uvoľnilo vlákno. Po vytrepaní sme ľan česali na kovovom hrebeni, ktorý sa nazýva česák alebo šteť. Česaním sme vlákno urovnali a odstránili posledné drevnaté časti - pazderie. Z vyčesaného ľanu sme urobili kúdeľ a pripevnili na praslicu. Z kúdele sme vyťahovali vlákna a spriadali ich na hladkú a tenkú niť. Na drevených krosnách sme potom tkali koberec. 
Dostať z ľanového semienka plátno a z neho košele, nohavice, plachty, obrusy a pod. trvalo viac než rok. Aj my sme si vyskúšali, že to nebola vôbec ľahká práca.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára